Otok Murter

Murter je naselje na sjeverozapadnom dijelu istoimenog otoka. Prostire se od uvale Hramina, u kojoj se nalazi marina, prema uvali Slanica, u kojoj je nadaleko poznata pješčana plaža, te kamp i hotel “Colentum”.Osim Slanice tu su još i pješčane plaže Podvrške i Čigrađa te šljunčana plaža Luke. Uvala Hramina zaštićena je od svih vjetrova i dobro je zaklonište jahtama i ostalim brodovima.
Lokalno stanovništvo se najviše bavi ugostiteljstvom, ribarstvo i turizmom. Na regionalnoj je prometnici i broji oko 2000 stalnih stanovnika, dok je za vrijeme turističke sezone taj broj tri do oko četiri puta veći.
U podnožju brda Gradine, u uvali Hramina i drugdje nalaze se ostaci rimskih građevina,ostaci starorimskog naselja Colentum. Župna crkva sv. Mihovila (rekonstruirana 1770. godine) ima barokni oltar,. Iznad sela, na brdu Vršini, je crkva sv. Roka iz 1760

murter_prisnjak

Murter se nalazi na izuzetno atraktivnoj lokaciji radi velikog broja zanimljivih odredišta u blizini (nacionalni parkovi: Kornati, Paklenica i Krka; parkovi prirode Telašćica i Vransko jezero; gradovi: Zadar, Šibenik i Split)
Šta se tiče turističke ponude Murter nudi smještaj i u obiteljskim kućama i apartmanima. Ljubitelji tišine i sportskog ribolova mogu pronaći mir na Kornatima, u ribarskim kućama.
Specijalizirani restorani i gostionice nude obilje gastronomskih specijaliteteta.
Izletnički brodovi za NP Kornati voze svakodnevno.
Tijekom ljeta u Murteru možete prisustvovati koncertima klasične i zabavne glazbe. Veliki je kulturni događaj i regata tradicionalnih brodova, koja se održava pod nazivom Latinsko idro, svake godine koncem rujna, o blagdanu svetoga Mihovila, zaštitnika mjesta.